• alsterbild

4-Å logga. Slöjd - grönt, lönt och skönt!

Mer från samma användare
Hubertusgården

Beskrivning

Under de senaste åren har vi som är med i Lärarförbundets ämnesråd för slöjd arbetat med en skrift om slöjdämnet. Syftet var att den skulle ersätta den gamla skriften "Praktiskt, teoretiskt, eller som i Slöjden" som varit en riktigt "kioskvältare" under många år.
Den nya skriften "Slöjd - grönt, lönt och skönt!" utgår från LGR11 och innehåller lite från Läroplanen och lite från Kursplanen. Men framför allt ska den presentera varför slöjd är ett så viktigt ämne i skolan. Ett lätt tillgängligt dokument att skriva ut eller presentera via projektor vid till exempel föräldramöten, eller inför kollegor i andra ämnen.
Läroplan och Kursplan finns ju i dag lätt tillgängligt för alla på Skolverkets sida. Länkar dit finns under fliken Länkar här i Slöjdportfolio. Där har vi även lagt länken till skriften.
https://www1.lararforbundet.se/web/shop2.nsf/webdescription/E072A93FA55C173DC1257CE000258BE7?opendocument

Arbetsprocessen med skriften har varit lång och tidsödande, från början skev vi många långa dokument om vad som "måste" vara med. Detta har sedan bantats, vägts och värderas för att till slut kryddas med illustrativa bilder. Själva namnet på skriften "Slöjd - grönt, lönt och skönt!" kom som en blixt från klar himmel en dag när vi satt och spånade på en pub i Lund. Loggotypen för de fyra Å som vi hoppas ska genomsyra hela vårt sätt att tänka för en hållbar utveckling har vi fått lite hjälp med från en professionell reklambyrå.
Ämnesrådet träffas ett par gånger per år och vi brukar alltid börja med en snabb runda runt bordet på temat, "vad har jag slöjdat sen sist". Vid senaste mötet hade en av deltagarna till och med tagit med ett slöjdalster rent fysiskt. En helt suverän liten hållare till telefon/surfplatta och den var gjord på en digital fräs utifrån en tredimensionell ritning. Vi blev alla djupt imponerade och kom då på idén att vi alla skulle ta med ett slöjdalster inspirerat utifrån 4-Å,loggan till nästa möte.
Det är inte ofta jag ger mig tid att leka med broderisymaskinen och framför allt inte att ge mig i kast med att stygnsätta i datorn. Jag fick be min en av mina medarbetare om lite hjälp, och så kom jag igång. Eftersom att det handlar om återbruk sydde jag på jeans, samma metod som finns i Slöjdlexikon och heter Serpentingrytlapp och som har en gammal frottéhandduk som mellanlägg.
http://www.youtube.com/watch?v=lUwBIXENtJs&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=lUwBIXENtJs&feature=youtu.be
0.004 2