Jacka/Kavaj
Mer från samma användare |
|
Hedeskolan | |
åk 9 | |
Tyg |
Beskrivning
Jag har under hösten 2012 sytt ett plagg som är ett mellanting mellan en kavaj och en jacka. Jag fick idén till att sy jackan när jag köpte en mönstertidning. Jag tyckte dels att den var snygg, dels hade jag ingen tunn jacka. Jag ville även ha en utmaning under slöjdterminen och trodde att jackan skulle ge mig en sådan vilket delvis stämde. Med andra ord, jag hittade ett mönster på ett plagg som skulle utveckla mina kunskaper inom klädsömnadsområdet, något jag ville göra. När jag hade valt mönster var det dags att välja tyg. Jag valde vanlig oblekt lakansväv till fodret och en grå blandning mellan linne och bomull som yttertyg. Dessa båda tyg tog jag med mig hem och tvättade för att se till att den färdiga jackan inte skulle krympa i tvätten. När även materialet var bestämt hade jag tre moment kvar innan jag kunde börja sy. Det första jag gjorde var att måla och klippa ut mönsterdelar. När jag något vimmelkantig av alla olika streck på mönsterarket var klar med det skulle jag klippa alla delarna i tyg. Det blev några stycken kan jag säga. Det sista jag gjorde innan jag började sy var att pressa fast mellanlägg där knapphålen senare skulle sys.Sedan kom min första riktiga utmaning, att sy fickor i sidsömmarna på yttertyget. Jag har sytt vanliga fickor förut men det här var något svårare. Det som var svårt var att jag antingen sydde för långt eller för kort, antingen blev fickan igensydd eller så blev det hål i sömmen innan fickpåsen tog vid. Efter att ha sprättat upp alltihop ett antal gånger lyckades jag dock med att få det att se hyfsat ut. När fickpåsarna var på plats sydde jag ihop delarna till ryggstycket, både de till fodret och de till yttertyget. Jag sydde också ihop de båda framstyckena på fodret med varandra (eftersom det inte skulle vara några fickor mellan dem). Efter detta sydde jag fast en ståkrage på ryggstycket. Då de båda framstyckena och ryggstycket var i sin ordning sydde jag ihop dem med varandra. Jag sydde både sidsömmarna och axelsömmarna. Efter dessa moment såg jackan ut lite som en väst. Allt detta gjorde jag givetvis även på fodret.
Eftersom målet inte var att tillverka en väst saknades det givetvis ärmar. Även till dessa hade jag fler delar än vad som egentligen behövs eftersom jag skulle göra ett ärmsprund. Jag sydde ihop delarna till varje ärm men jag lämnade öppet där sprundet senare skulle sys. Sedan sydde jag ihop ärmarna med resten av jackan. Nu hade jag två jackor, en i fodertyg och en i yttertyg. Dessa två sydde jag ihop runt om på maskin och vrängde. Hålet jag vrängde genom och ärmarna näste jag sedan ihop för hand. Nu hade jag egentligen bara ett moment kvar, knapp och knapphål. I beskrivningen stod det att man skulle sy passpoalerade knapphål. När jag läste det hade jag ingen aning om vad det var men tyckte att det lät kul att prova. Jag antog därför utmaningen att sy passpoalerade knapphål framtill och i ärmsprunden. Om jag ska beskriva hur man gör skulle beskrivningen se ut så här:
1. Välj knappar.
2. Klipp tygbitar som är ungefär fem centimeter längre och bredare än vad knappen är. Bitarna skall klippas snett över trådriktningen för att framkalla viss elasticitet.
3. Måla ut hur stort det färdiga knapphålet skall vara på varje tygbit, några millimeter längre än knappen och fyra till sex millimeter brett.
4. Märk ut var knapphålen skall sys.
5. Sy fast tygbitarna där du vill ha knapphålen. Sy på strecken du har målat när du märkte ut hålets storlek. Detta går helt utmärkt att göra på symaskin.
6. Sprätta upp alla knapphålen. Var noga med att sprätta in i varje hörn men sprätta inte sönder sömmen.
7. Vräng tygbiten genom hålet du har sprättat upp.
8. Fäst tygbiten snyggt på baksidan. Detta är lättast att göra för hand.
När jag hade gjort alla dessa steg på vart och ett av de tretton knapphålen strök jag jackan och sedan var den klar!
Vad tycker jag då om arbetet i helhet? Det var riktigt kul att tillverka jackan. Jag kände verkligen att jag fick en utmaning och att jag utvecklades framåt. Arbetet innebar både svåra och enkla moment vilket jag tyckte var bra. Jag kunde arbeta noggrant och verkligen tänka till när jag exempelvis gjorde fickorna, sedan kunde jag koppla av och sy ihop delarna. Det faktum att jag inte behövde vara helkoncentrerad hela tiden bidrog till att jag fick fram ett riktigt välarbetat resultat som jag är riktigt stolt över. Jag är helt enkelt väldigt nöjd med vad jag har presterat på lektionerna och slutprodukten. Det jag är mest stolt över är att jag antog utmaningen från början. Då var jag något tveksam. Jag tyckte att beskrivningen verkade svår och jag var osäker på om jag skulle lyckas få fram ett snyggt resultat. När jag sedan satte pennan till pappret för att börja planera klarnade det hela. Jag förstod beskrivningen när jag läste igenom den och när jag hade målat upp alla mallar såg jag hur jag skulle sy ihop dem för att få till jackan. Eftersom jag hela tiden hade en arbetsplanering att gå efter var det inte heller jättesvårt att få till jackan som jag ville ha den. Den blev som bilden visade och det var det som var målet.
Jag har svårt att se att jag har kopplat ihop mitt arbete med något annat typ uttryckssätt. Däremot har jag använt mig av en gammal teknik då jag gjorde de passpoalerade knapphålen.
Efter att ha läst igenom samtliga kunskapskrav vill jag värdera mitt arbete till ett A.