Krympburkskurs
Mer från samma användare |
|
Slöjd.nu | |
Slöjdare | |
Trä |
Beskrivning
I maj 2021 anordnade vi en Krympburkskurs. Se mer på bloggen.
Dedär med krymburkar jag följt mig i livet. Första gången jag testade var när jag fick en nyfälld rönn rakt över gårdsplanen i sommarpresent av svärfar. Så kul vi hade och så mycket fint det blev. Sent 90-tal var det... 2019 filmade vi krympburkstillverkning med Christian Svenson och nu ligger alla filmer med instruktioner i Slöjdlexikon. I pandemin 2021 är det inte läge att köra fysiska fortbildningar annat än i liten skala så det fick bli en "här och där" kurs. De som ville kom till slöjd.nu-husets altan de andra var vid sin dator. Så himla kul, och jag vill mena att vi fick träffa kursdeltagare som vi aldrig skulle fått möta på en traditionell krympburkskurs!
Jag hade en dröm om att göra lampor till stugans sovrumsfönster som vätter mot vägen. I mitt huvud är de jättefina, vi får se om och hur det kan bli. Drömmen var att få göra dem i Asp och efter en del letande hamnade jag hos lövskogsexpert Anders Ekstrand via uteentusiasten Fredrik Svensson. Anders fällde en fin asp som jag fick med hem, drypande färsk. Det var Niklas Erickson i Gruppen Slöjd Fortbildning som peppat mig till just Asp. Ljust och fint men jag tycker att det var ganska hårt och kämpigt. Dock lyckades jag avlägsna barken fint och mitt nya älsklingsord är Kambiet!
Kambiet som är den lilla hinnan mellan ytterbarken och veden den är vätskefyll och näringsrik. Aspen savar de första två veckorna i maj och det är då lätt att skilja barken från trädelen. Barken går att dra av, del gäller bara att hitta rätt skikt, kambiet. Aspen är det vitaste och rakfibrigaste trädet och är i det närmaste helt smaklöst. Asp är därför lämpligt till förvaringsburkar och livsmedel
"Lätt att arbeta med, förhållande vis mjukt och rakfibrigt så det spricker inte i väg åt olika håll när man täljer i det" sa Anders när jag intervjuade honom... trevligt och rakfibrigt, ja, men oj vad jag slet, håller kanske inte med om att det är så mjukt. kanske för att jag brukar arbeta i hassel och rönn?
Var så klart tvungen att googla ordet också "Kambiet producerar vedceller inåt och barkceller (korkceller) utåt. Kambiet omsluts av bastbarken (floemet), vilket ofta brukar kallas innerbarken. I detta skikt transporteras näringen (kolhydrater) ned genom stammen och fördelas till de levande cellerna i trädets grenar, stam och rot. Bastbarken står i förbindelse med märgen genom märgstrålar, som är levande i splintveden men döda i kärnveden. Ytterbarken omsluter hela stammen och utgör ett skydd mot uttorkning och olika parasiter." Trädguiden.se
Förvaring ska vara vacker och ändamålsenlig :-) Om lamporna blir klara återstår att se, en lite burk till hårsnoddar och klämmor blev det i alla fall :-)
"Inger Möller Degerfält"