• alsterbild
  • alsterbild

Läderväska

Mer från samma användare
Gunnesboskolan

Beskrivning

Inbäddad YouTube-video

Hur lång tid tog det att göra... Det är en fråga vi som slöjdar och gör sakar ofta får. Och vad svara en på de?

Den "faktiska tiden" att göra denna väska är ca 8 timmar fördelat på tre dagar.

Fredag: kväll, rita mönster och sy en modell i kraftpapper. För att under natten designa om den helt i huvudet...

Lördag: morgon, göra om modellen.

Lördag: 11-15 hade Lunds öppna verkstad "julmys" för allmänheten. Då passade jag på att ockupera syrummet där skinnsymaskinen finns. På 4 timmar hann jag klippa till lädret, våga närma mig maskinen, provsy och till slut sy alla sömmar på maskin. + mingla lite o fika :-)

Söndag: "Fästligt" värre, fäste alla trådar från sömmarna som jag sytt på maskinen. Jag kunde ha fäst dem genom att backa insåg jag sen, men detta sätt var jag säkrare på att jag skulle få snyggt. Satte i 4 trycknappar i axelremmen.

Så man kan typ säga att den tog 8 timmar att göra... men det är väldigt långt från sanningen som snarare skulle säga 9 månader! Så lång har nämligen processtiden varit. Allt började med att jag reste iväg till Tärnsjö garveri tillsammans med Christian Svensson och vår fotograf Christer Appelgren för att filma hur man tillverkar giftfritt läder av skinn. Det var en riktigt spännande dag, doftminnet är nog det som sitter kvar starkast :-) Allt utmynnade i den film Christian gjorde till Slöjdlexkondelen Skinn och läder. I samband med lunchen åkte vi till Tärnsjöläders butik, en sån där butik som man vill gå in i och säga - En av varje, tack! Så himla mycke fint. Men som den slöjdare jag nu är så köpte jag material i stället för den där ursnygga väskan och tänkte att "en sån kan jag sy själv"... Tja, ni vet hur det är. Sen kommer liksom en del annat i vägen. Men skinnet har legat där fint i sin rulle och påmint mig om drömmen om väskan jag såg där och då.

Första steget i processen var att hitta en skinnsymaskin, jag visste att det fanns en på LÖV men som inte funkade. Efter konsultation med allra bästaste symaskinsrepalagare Beng Isberg kunde vi konstatera att själva griparen var av. Någon hade våldfört sig på den hand"gripligen". Via Bengts nördkontakter hittades det en ny och maskinen lagades. Då var vi framme i april. i Juni vågade jag mig dit för att provsy och bekanta mig med maskinen och dess fantastiska walking foot. Hu, så fort den gick! Hur i hela fridens dagar ska jag kunna bemästra den hastigheten och får det snyggt?

Så kom då sommaren 2018, i den värmen syr man inte på maskin! inomhus! på LÖV!

Hösten kom, nya filmstudion stod klar, med allt vad det innebär. När så äntligen den stora rockaden i huset var klar, ja då var det dags för julmys.

Under hela tiden hade mina tankar lekt med väskan, designat, sytt och tänkt om, om och om igen. Stunder som blev till glädje, när man sitter i bilkö på autobahn 3 timmar, hänger tvätt, inte kan sova, väntar på bussen tja du vet. Stunder som man egentligen borde ha tråkigt men som för slöjdande personer blir intressanta :-)

Så, hur lång tid tog väska att sy? Är det alls intressant? Är det inte mycket mer intressant hur länge väskan kommer att hålla, hur många gånger jag kommer att använda den? Kommer jag att ge den till någon annan som gärna vill ha den? Det är nu väskans historia börjar. Den blev färdig samma dag som mitt lilla barnbarn Trond föddes. 3 dec 2018 <3

Inger Möller Degefält 2018

0.006 2